torsdag 12 december 2013

Sista halvan av sista veckan!

Nu känns det som om det börjar bli lite hemtamt att jobba som mättekniker på kommunen. Jag vet var man hittar alla papper som rör utsättningar, inmätningar och lägeskontroller, jag har koll på instrumenten och hur punktkoderna funkar, jag har varit med vid ett par lantmäteri-förrättningar och även gjort små studiebesök inne hos Lantmäteriet för att se arbetsgången hos dem. Och naturligtvis så har jag de här sista veckorna varit ute i fält och arbetat ensam.

Idag var det nog som allra mest ensamt! Jag skulle mäta in markhöjder med GNSS ute mittemot ÖoB och det fanns lediga instrument men, inga lediga bilar... Så Sluggo släppte av mig och instrumentet, sen körde han iväg för att göra ett annat jobb. Det kändes knepigt! Jag hade egentligen det jag behövde, men det kändes så fel att inte ha bilen där.
(Men jag var ju inte helt strandsatt! När Sluggo var klar med sitt, då kom han och hämtade mig igen.)

Och höjdmätningarna jag gjorde blev bra!

måndag 9 december 2013

Inmätningarna från Asmundtorp och Murphy's lag

Fredag

Hela fredag förmiddag satt jag och kämpade med att föra över det ny-inmätta huset, det ute i Asmundtorp, till Lantmäteriet. Jag tyckte att jag gjorde allt precis rätt, men ändå gick det inte. Förbannelse!
Till sist gav jag upp och tröstade mig med att Stefan, GIS-teknikern, kunde hjälpa mig med det idag (måndag) istället. Men ändå, förgrymmat att det skulle strula med mig!

Måndag

Idag hade jag full uppbackning med mig! Sluggo satt bredvid mig vid datorn och Stefan blev förvarnad om att hans hjälp snart skulle behövas redan innan jag började med, ja du gissade rätt, huset ute i Asmundtorp. Så jag ritade upp huset efter de punkter jag mätt in, startade ett nytt jobb och anpassade den gamla schablonen till den nya formen. Så långt, allt väl.
Sen kom vi till den delen som jag hade gjort fel.... Det visade sig att jag hade varit lite för överambitiös i fredags! Jag behövde inte lägga in inmätningen som en ny post, det hade räckt med att jag ändrade den gamla..... Duh!

Efter det så gick det som en dans och jag matade in den ena byggnaden efter den andra, utan problem! Underbart!

Måndag eftermiddag vill jag bara säga en sak om; Murphy's lag. Se foto nedan....






Om man ska sätta ut ett tomtrör någonstans på en stor, stor fastighet och det bara finns en djup vattenpöl, gissa då var röret ska stå..... 

torsdag 5 december 2013

Övning ger färdighet

I morse/förmiddags var det APT-möte, så min alldeles egna inmätning ute i Asmundtorp fick vänta tills efter middag. Men denna gången gick det som planerat att göra en RUFRIS-etablering! Sen mätte jag in det jag inte hann igår. Tillbaka till kontoret igen och packade ihop mina saker och gick hem lite tidigare, då vädret inte riktigt tillät fler utomhusaktiviteter.

Ska bli spännande att se om vädret har lugnat sig till i morgon...

onsdag 4 december 2013

Gamla kartor och eget uppdrag

Tisdag

Tommy och jag åkte ut till Saxtorp för att, enligt den här gamla, gamla avstyckningskartan från 1954;


hitta tomtrören och mäta in höjder och byggnader. Det ska användas till en nybyggnadskarta.

Tommy hade redan hittat de två tomtrören längst uppe i norr, vid vägen. Sen hittade vi bara ett till;


Mycket praktiskt fastgjutet i en plint!

Onsdag

Jag har fått ett alldeles eget projekt, en lägeskontroll i Asmundtorp. Till att börja med så kollade jag i vår databas hur mycket som har blivit inmätt på fastigheten. Det visade sig vara ingenting. Allting som finns på tomten är antingen digitaliserat eller fotogrammetriskt inmätt och det var längesen det blev gjort.

Alltså började jag dagen med att skapa en kopia av det som finns i databasen, tog bort det som var oväsentligt (allting runt om den aktuella fastigheten) och sparade ner det som en .dxf-fil, så att jag kunde använda det som bakgrundskarta i handenheten.
Detta har jag spelat in, se film nedan. Om ni undrar varför det inte hörs någonting, så är det för att jag var helt tyst när jag spelade in. Det var illa nog att hantera en kamera samtidigt som jag skulle jobba med datorn... Kalla mig kass, men det blev lite för mycket multi-tasking för mig! ;)


Här är filmen;



På eftermiddagen åkte jag ut till Asmundtorp och började med att försöka hitta tomtrören. Hittade bara ett av fem möjliga. Sen började jag mäta in häck och staket runt tomten, en del hushörn och uthus men jag insåg snabbt att jag behövde etablera en fri station för att komma åt de sista hushörnen och carporten.
Men där gick jag bet! Etableringen blev helt usel, fyra meter fel i x och två meter i y. Jag hade dålig kontakt med SWEPOS hela eftermiddagen, så det kan vara det som spökade för mig.

I vilket fall som helst så hade klockan blivit mycket och det var dags för mig att åka tillbaka till kontoret, men jag fortsätter en annan dag tills allt på fastigheten är inmätt!

måndag 2 december 2013

Hven

Då var det dags att åka till Hven!



Sluggo och jag åkte över för att göra utsättningar till två byggnader på en tomt. Redan på färjan över mötte vi killen som hade schaktat på tomten nu i helgen, och han skulle dit igen och sätta upp profiler åt oss till den ena byggnaden.

Till att börja med gick det snabbt och smidigt. Jag gick med GNSS'en och gjorde grovutsättningen till den stora byggnaden och profilerna kom upp.
Här blev det lite småklurigt för den sockelhöjd som hade angivits på ritningarna var under mark... Kanske inte så smart. Om man vill slippa ha vatten i sitt hus, alltså!
Men det löste sig, vi höjde upp den och byggkillen sa att han kommer att ta upp det med ägaren. Allt OK.



Sen gjorde jag en RUFRIS-etablering och vi satte ut den mindre byggnaden, grovt. Och när jag sen gick tillbaka för att göra finutsättningen på den stora byggnaden, då hände någonting. Helt plötsligt hade TCU'n bytt språk (till engelska, tack och lov) och hela ritningen hade vridits ett kvarts varv på tomten!

Sluggo kämpade länge med att försöka fixa problemet, men nej, den ville inte alls som vi ville och det blev att stänga ner allt helt och hållet. (Jag tror att det beror på att all elektronik alltid är påslagen, instrumenten behöver startas om ibland. Annars kraschar dom, precis som vilken dator som helst!)

Nu började det bli lite småsent på eftermiddagen och för att hinna med finutsättningen så etablerade vi instrumentet över en känd punkt (ett spik som vi tidigare under dagen mätt in med GNSS) och riktade mot en annan känd punkt (ytterligare ett spik).
Sen gick det snabbt att slå i spik i profilerna, dra snören, mäta in snörkryssen och kontrollera längderna i TCU'n.



Sen blev det att ta 15-båten hem och sen tack för idag!